A 2021/2022.tanévben indítandó osztályok.Baranya Megyei Szakképzési Centrum
Zipernowsky Károly Műszaki Technikum
Cím: 7622 Pécs 48-as tér 2.
OM azonosító: 203049
Tel.: 72/513 260; 72/312-344
e-mail: zkmsz@zipernowsky.hu
Honlap: www.zipernowsky.hu
Facebook: www.facebook.com/zipernowsky/
Igazgató: Amrein György


Iskolatörténet dióhéjbanA „Gépipari” az 1912/13-as tanévben nyitotta meg először kapuit a diákok előtt, és a régió legrégebbi szakképző intézményeként azóta képez az ipar és gazdaság számára szakembereket. Az itt végzettek többségét magas szintű szaktudás jellemzi, akik idegen nyelvű szakmai környezetben is megállják a helyüket. Végzett diákjainkat nemcsak a régióban, hanem országszerte és külföldön is szívesen fogadják: a „Gépiparban” végezni szakmai rangot és megbecsülést jelent. Erről tanúskodnak az évente megrendezésre kerülő Iparista Majálisok, amelyekre a világ távoli részeiből is érkeznek egykori diákok: a Szilícium-völgytől a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia Ügynökségig, a leghírnevesebb amerikai egyetemektől a németországi autógyárakig lehetne sorolni azokat az intézményeket, ipari létesítményeket, amelyekben a pécsi Zipernowsky jól csengő névnek számít. Kevés olyan műszaki felsőoktatási intézmény vagy cég van Magyarországon, ahol ne dolgozna öregdiákunk: miniszterek, egyetemi professzorok, cégtulajdonosok sokasága került ki az iskola padjaiból, sőt, olimpia bajnokkal is büszkélkedhetünk. „Én távolabbra láthattam, de csak azért, mert óriások vállán álltam”, írta Isaac Newton 1675-ben. Őszintén kívánjuk, hogy a Zipernowskyba jelentkezők is megtapasztalhassák ezt az érzést, és elmondhassák magukról ugyanezt, amikor technikusi bizonyítvánnyal a zsebükben átlépnek a nagybetűs ÉLETBE.

A 2021/2022.tanévben indítandó osztályok.

Ágazat Képzési idő Szakma
Gépészet
5 év
54 521 09 Gépésztechnikus
Gépészet
5 év
54 521 03 Gépgyártástechnológiai technikus
Specializált gép- és járműgyártás
5 év
54 523 04 Mechatronikai technikus
Elektronika és elektrotechnika
5 év
54 523 02 Elektronikai technikus
Elektronika és elektrotechnika
5 év
54 523 01 Erősáramú elektrotechnikus
Informatika és távközlés
5 év
54 481 09 Informatikai rendszer- és alkalmazás- üzemeltető technikus


 • A szakképző intézmény a felvételi tájékoztatóban közzéteszi az általa oktatott szakmák körét és azok ágazatát. A jelentkező a felvételi kérelemben az általa választott szakma ágazatára jelentkezik.
 • Az igazgató a felvételi kérelmekről a jelentkező általános iskolai tanulmányait igazoló bizonyítványában, illetve félévi értesítőjében szereplő értékelése, minősítése alapján dönt.
 • A felvételi eljárás során se központi írásbeli se szóbeli elbeszélgetés nincs.
 • A felvétel szükséges követelménye az egészségügyi alkalmassági vizsgán való megfelelés


 • Gépészet ágazat

  Az ágazat szakmái jó választást jelentenek mindazoknak, akiket vonz a magas szinten automatizált technológia, szeretnek szerelni, a szervezési feladatokat is szívesen végzik, akik szeretnek alkotni, szerszámokat használni. Jó választás azoknak a fiataloknak is, akik nyitottak arra, hogy tanulmányaikat szakirányú felsőfokú intézményben folytassák.


  Gépésztechnikus
  A gépésztechnikus részt vesz a gyártóeszközök, gépek, berendezések tervezésében és gyártásában. Kiválasztja a gyártáshoz szükséges anyagokat, közreműködik a gyártáshoz szükséges, automatizált gyártóberendezések beüzemelésében.

  Gépgyártástechnológiai technikus
  Önállóan, vagy mérnöki irányítással részt vesz gépalkatrészek technológiai tervezésében, gyártásában, gépek, géprendszerek, mechanikus berendezések működtetésében, szerelésében, karbantartásában és javításában.

  Specializált gép- és járműgyártás ágazat  Mechatronikai technikus

  Magas automatizáltságú termelő berendezés, berendezéscsoport hibameghatározását végzi, a hidraulikus, pneumatikus, IT, vezérlés, villamos rendszerekben hibajavítást végez, alkatrészeket gyárt.


  Elektronika és elektrotechnika ágazat  Erősáramú elektrotechnikus

  Üzemi energetikai hálózatok létesítését, üzemeltetését, a villamosenergia-gazdálkodás nyomon követését végzi. Feladatkörébe tartozik az alkalmazott irányítástechnikai, valamint hajtástechnikai installáció kezelése, összeállítása és üzemeltetése is. Nem csak a hagyományos, de az okosotthonok telepítésében és programozásában is jártas, tisztában van a felhasználói programokkal, illetve azok alkalmazásával is, ismeri és alkalmazza a méréstechnikai elveket és eszközöket. A villanyszerelők tudásanyagát is ismerve együttműködik a szakterület munkatársaival.


  Elektronikai technikus

  Alapvető feladatai közé tartozik az elektromos, valamint elektronikus berendezések, műszerek tervezése, gyártása, összeszerelése, mérése, javítása és karbantartása. Ismeri és alkalmazza a villamos biztonságtechnikai, illetőleg a korszerű védelmi előírásokat. Számítógéppel irányított mérő, ellenőrző és gyártó eszközöket használ és programoz; elektrotechnikai, elektronikai számításokat végez.


  Informatika és távközlés ágazat  Az ágazat jó választást jelent mindazoknak, akiket érdekel az internet, a számítógép működése és rejtelmei vagy a programozás és a telekommunikáció. Az itt végzett szakemberek gyorsan képesek elhelyezkedni, mivel keresett szakemberek a munkaerőpiacon. Továbbtanulásukhoz jelen képzések biztos alapot adnak.


  Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus

  Az informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus adott cég munkatársaként helyben telepített, illetve felhőszolgáltatásként igénybe vett hálózati eszközök, szerverek, valamint alkalmazások összehangolt működését biztosítja. Elvégzi számítógépek és perifériáik hardveres telepítési, szerelési, karbantartási és javítási munkáit. Operációs rendszereket telepít, tart karban. Hálózati eszközöket, internetes szolgáltatásokat telepít, üzemeltet. Informatikai biztonsági eszközök, tűzfalak és vírusvédelmi szoftverek telepítését és konfigurálását végzi, felhőszolgáltatásokat kezel.
  Zipernowsky.hu ©03-20 - [contact: zkmsz@zipernowsky.hu]